Přejít k obsahu webu

Kodex

Pohanský kodex – dvanáct zásad moderního pohanství

1)      Pohanství je duchovním učením, životním stylem, nikoliv pouhou vírou. Pohanství deklaruje, že svět nevznikl slepou, náhodnou souhrou fyzikálních sil, ale důmyslným a cíleně zaměřeným působením duchovních sil, často se jako přírodní síly či principy projevujících či lidmi takto vnímaných. Pohanství se obrací nejen k metafyzickému, ale stejnou měrou i k rozumovému, a deklaruje, že skutečný duchovní postoj nelze vyznávat pouze na základě zneužitelné, nejasně určitelné a někdy dokonce slepé víry, ale pouze a jenom komplexním poznáváním prostřednictvím všech smyslů, jež jsou nám dostupné.

2)      Pohanství jasně uvádí, že možnosti dobrat se duchovní moudrosti jsou stejné ve všech dobách, pro všechny národy i civilizace. Neexistují žádní „proroci“ ani „spasitelé“, kteří by měli lidskou podobu, ale jiný než lidský původ. Existují pouze lidé na různých úrovních duchovního, kulturního i osobního rozvoje, lidé, jejichž odkazem se můžeme, ale nemusíme řídit.

3)      Veškerou duchovní moudrost, kterou potřebujeme k co nejlepšímu prožití našich životů i dobrání se míry moudrosti, již jsme schopni pochopit a využít, nalezneme ve světě, který nás obklopuje a který byl stvořen dle stejných zákonů, jako jsme byli stvořeni my. Nejlepším způsobem, jak tyto poznatky získávat, je uvědomit si, kým jsme a co chceme, nechat se (spolu)vést duchovními silami,které tento svět stvořily a dále kontrolují, a dopady si jasně uvědomovat a korigovat s tím, co jsme věděli doposud.

4)      Neexistují žádné syntetické návody, jak přesně žít, která přikázání a jak často dodržovat. Cesta každého jednotlivce je jedinečná a neexistuje nic jako „univerzální morálka“. Vše je „správné“ nebo „nesprávné“ pouze v kontextu podmínek, okolností a původce toho, co bylo provedeno. Každý čin je nutno posuzovat nejen podle něho samotného, ale především dle jeho dopadu, úmyslů, jež k němu vedly, důsledků, které měl a všech okolností, které jej provázely.

5)      Není životaschopná žádná etika, která by se týkala pouze lidského druhu a nevztahovala by se na veškerý svět, neřídila by se přírodními zákony. Učení, která hlásají vyčlenění člověka z běhu přírodních zákonů, která popírají moudrost a spravedlnost přírodních zákonů či která dokonce deklarují přírodu jako pouhou věc, jsou škodlivá a lživá a jsou v příkrém rozporu nejen se zásadami moderního pohanství, ale i zdravým rozumem. Pohané si uvědomují, že život v rozporu se zákony přírody, jichž jsme my lidé součástí, vede k pocitu odloučení, osamění, nenaplnění a později rozvoji fyzických i duševních poruch.

6)      Pohané ctí své předky v linii rodiny, rodu i národa. Uvědomují si, že nejsou po hmotné stránce ničím jiným než pouhým článkem mezi svými dávno mrtvými předky, žijícími předky, žijícimi i dosud nenarozenými potomky. Uvědomují si, že násilné vytržení z tohoto řetězce vede k nepochopení celé řady životních okolností, k pocitům zbytečnosti či nenaplnění. Pohané ctí a respektují pouto krve. Pohané ctí jednání a rozhodnutí svých předků a uvědomují si, že jakkoliv se mohou dnes zdát i nemoudrými, byla přijímána pouze v kontextu toho, co byli předkové schopni zjistit a co znali.

7)      Pohané milují své děti a mají úctu ke všem, kdo vyznávají podobné hodnoty. Uvědomují si svou zodpovědnost při tom, jací lidé z jejich dětí vyrostou, a výchovu dětí neberou pouze jako povinnost, ale jako odpočinek a rozkoš. Pohané si uvědomují, že chvíle strávené s pokrevně blízkými jsou posvátné, a i proto je vyhledávají.

8)      Pohané si uvědomují, že v lidském jednání nelze vždy oddělit „fyzické“ a „duchovní“. Uvědomují si, že v řadě životních situací rozhodují síly, které není vždy možno pochopit, neboť přesahují možnosti plného pochopení člověkem, tyto síly ctí a respektují, avšak nikoliv s orientální devótností charakteristickou pro monoteistická blízkovýchodní náboženství, ale s přístupem, kterým se vyznačuje např. vztah podřízeného k nadřízenému, dítěte k rodiči nebo mladšího ke staršímu sourozenci.

9)      Pohané si uvědomují, že každý živý tvor má místo v systému přírody, a proto mu prokazují náležitou úctu. Pohané nezabíjejí pro zábavu, nedopouštějí křivdu na bezbranných tvorech, ale vždy respektují celek a snaží se, aby naplňování jejich potřeb přinášelo ostatním tvorům co nejméně utrpení.

10)  Pohané si nadevše váží důstojnosti sebe i druhých, cti, pravdomluvnosti, pohostinnosti, přátelskosti, otevřenosti a života v souladu s přírodními principy a zájmy rodiny, rodu i národa.

11)  Vztah pohanského duchovna k jiným věrám, i pohanů k jejich vyznavačům, je tolerantní, avšak v případě, že je proti pohanům stran jejich duchovního přesvědčení použito hrubého donucování či verbálního nebo fyzického násilí, pohané reagují ve stejném duchu. Pohanům je cizí zásada „nastavování druhé tváře“, neboť si uvědomují, že nečelit zlému jednání může znamenat totéž, jako k němu vědomě přispívat. Pohané ctí boj, je-li veden za opravdové a úctyhodné cíle, a odmítají pasivitu. Pohané si hluboce váží těch, kteří za hodnoty typu pravda, obrana národa, víry předků, rodu či rodiny, pomoc druhým v nouzi apod. třeba i položí své životy.

12)  Pohané si uvědomují, že duchovní principy, jimiž je řízen tento svět, jsou společné pro všechny jeho složky, a nevydělují se z nich. Posvátnost proto spatřují v celé přírodě, nemají potřebu budovat si nákladné, od okolního prostředí ostře oddělené chrámy. Pohané milují a snaží se chápat svět takový, jakým byl skutečně stvořen, nikoliv takový, jaký by měl být (avšak nikdy nebude, neboť je to v rozporu s 99% všech přírodních zákonů, co známe) dle některých monoteistických náboženství. 

komentářů 13 leave one →
  1. 19 června, 2022 2:54 pm

    Mrdky, na Davinátora nemáte, on a jeho sexuální apetít vás vyvede z víry, protože jeho péro je velký jako Odinova hlava, tak držte vy mrdky.

  2. zimorod permalink
    21 února, 2018 10:52 am

    Bravo.

  3. Ego permalink
    13 dubna, 2016 10:30 am

    Takže New Age, nikoliv konkrétní pohanské vyznání.

    • 15 dubna, 2016 4:20 pm

      Chyba, Ego. Konkrétní pohanské vyznání na bázi etnické identity. Může být něco vzdálenější New Age spatlanině?

  4. Roman permalink
    1 května, 2015 11:05 pm

    O pohanství jsem se dozvěděl již před nějakou dobou, ale vůbec mne nenapadlo se o to zajímat. Jenže dnes, když cítím, že konzumní život není dokonalý, to chce něco co nakrmí i duši, ne jen peněženku. S Kodexem se ztotožňuji. Navíc si myslím, že trochu toho pohanství potřebujeme všichni. Češi zvlášť. Rozhodně začnu studovat pohanství více do hloubky. Třeba se to stane i mou životní cestou.

  5. Anonymní permalink
    29 března, 2015 1:48 pm

    Pokora je vynález galilejských.

  6. Anonymní permalink
    13 března, 2015 5:49 pm

    Ano je to velmi hezky napsané ale i přesto si myslím že bysme všechny ty pohanské stránky měli brát jako kostru kterou je potřeba potáhnout masem a kůží. Každé náboženství vzniklo pro určitou dobu a když chceme nějaké znovu obnovit musíme se přizpůsobit době. Ale to nic nemění na tom v co věříme. Pořád uctíváme bohy, elfi,trpaslíky a chystáme se na boj proti obrům. Jen musíme pozměnit způsob vyznávání. Teď už nemůžem obětovat člověka proto se oběti musí dělat spíše symbolicky.
    Jinak heyký článek.

  7. 6 června, 2014 8:35 am

    hezky napsané,souhlasím s většinou, ale mrzí mě, že musím zas rýpat, ale takle to vypadá ,že sme fakt jen parta „uctívačů stromů“…kde jsou bohové? a co álfové,trpaslíci,obři a další bytosti? co devět světů? co osud a norny? tohle všechno sou pro mě důležitější věci a osobně mi tu chybí….asi nenajdu ani mezi pohany nikoho kdo by to vnímal stejně 🙂

    • Björn Odinson permalink
      20 července, 2016 9:01 am

      Plne s tebou súhlasím naozaj to tu chýba. Sú to dosť podstatné veci ale mám dojem, že niektorých to vôbec nezaujíma čo je veľká škoda…

  8. Květa permalink
    4 března, 2014 7:17 pm

    Souhlasím… lépe se to snad vyjádřit nedá

  9. Martin permalink
    2 prosince, 2013 11:02 am

    Velmi pěkné – a promyšlené.
    Teprve až s úctou projdeme bránou s nápisem Pokora, teprve pak se nám otevřou další komnaty poznání světa i sebe sama. Úcta a respekt k okolí jsou předpoklady pokory, pokora je předpokladem skutečného poznání – nejen pouhého poznávání.

  10. Koyard permalink
    15 listopadu, 2012 8:54 am

    Toto mohu na 100% podepsat. Cítím to stejně.

Trackbacks

  1. Moderní pohanství | Život

Napsat komentář