Skip to content

Report z akce Pohanského kruhu

Červen 24, 2013
tags:

Vtabulka sobotu 22.6. se v Brně konala celodenní akce pro přátele a sympatizanty Pohanského kruhu. Po srazu v 11h na konečné tramvaje v Obřanech se zájemci vydali na nedaleké Obřanské hradisko, které spolu se Starými Zámky v Líšni patřilo k dvěma nejvýznamnějším osídlením v okolí Brna.  Obýváno bylo nepřetržitě od mladší doby bronzové až po začátek stěhování národů. Přímo na lokalitě se účastníci seznámili se stručnou historií hlavního hradiska a vedlejšího velmožského. U jednoho ze vstupů na hradisko skupinka instalovala tradiční tabulku, jež má význam této lokality připomínat.

Odpolední program zahrnoval pěší výlet kolem Svitavy do Bílovic nad Svitavou, údolím, které si kvůli nebývalému výskytu sebevražd mezi dvěma světovými válkami vysloužilo nelichotivý název Údolí sebevrahů. Dnes má atmosféru spíše radostnou, protože stará Knížecí cesta byla před lety pokryta asfaltem a využívá se jako cyklostezka. Než se na ni výletníci dostali, minuli seřaďovací nádraží v Maloměřicích, kde se nacházelo největší a nejlépe prozkoumané keltské pohřebiště na území Moravy, datované cca k roku 300 př. n. l. U pohřebiště se kdysi rovněž nacházelo hradisko, osídlené již v pozdní době kamenné, lokalita však zanikla v 50. letech kvůli těžbě kamene.

V Bílovicích skupina poobědvala ve výletní restauraci Sokolovna. I zde bylo možno vzpomenout dávné předky, neboť kousek nad ní se na trojúhelníkové ostrožně nacházelo další hradisko. Nálezy malované keramiky na lokalitě dokazují  osídlení v mladší a pozdní době kamenné. Večer se účastníci výletu vrátili zpět do Obřan. Po doplnění nezbytných tekutin, protože teploty se celý den pohybovaly nad třiceti stupni, se ti, které ještě nepřemohla únava, odebrali ke skále na břehu Svitavy k hlavnímu bodu celého dne – společnému obřadu. Nad Hády se příchozím klenula  jako pozdrav duha a dokonce spadlo pár kapek, jimiž se snad chtěl připomenout nekorunovaný patron Pohanského kruhu – Hromovládce.  Kdo četl starší reporty, již ví, že déšť, bouřka či duha jsou s akcemi Pohanského kruhu neodmyslitelně spjaty již od počátku.

ohenZa soumraku se zažehla hranice. Poklidnou atmosféru místa narušovala hudební produkce z protějšího břehu. Přesto bylo přistoupeno k vykonání obřadu. Vzácný host, Ryg Mortys, provedla očistu místa (Rituál Kladiva) a kupodivu si hudebníci na druhé straně skutečně dali od hraní delší pauzu. Následoval Tomasův působivý Obřad krve a země, během něhož si přítomní mohli uvědomit svůj vztah k půdě a svým předkům, i posílit vzájemnou pospolitost, pramenící ze sdílení stejných životních hodnot. Po obřadu oheň posloužil k přípravě špekáčků a opečeného chleba, zapíjených domácí medovinou. Před půlnocí se Brňáci odebrali domů a u ohně zůstali kluci z PK Vysočina. Když v neděli místo opouštěli, nechali na kamenech u ještě doutnajícího ohniště úlitbu bohům v podobě chleba a sušenek, aby pohostili ty nejmenší z lesních tvorů.

Děkujeme všem, že s námi i v takovém parnu přišli strávit příjemný den a rádi Vás znovu přivítáme na některé z našich příštích akcích. Případní další zájemci o pozvání se mohou ozvat na některou z mailových adres.

banner

Advertisements
komentářů 6 leave one →
  1. Červen 26, 2013 3:43 pm

    Doufám, že bude zas něco podobného v blízké době, tohle stálo za to!

  2. Červen 24, 2013 7:48 pm

    Tobě dík, Tome, to nemělo chybu!

    Btw školenému oku neunikne, že na té fotce za sloupem ohně je performována runa wunjo – radost, štěstí a vítězství :-).

    • Červen 26, 2013 6:27 pm

      Mě se zase zdá, že pžímo v ohni jedna jiskra docela vykresluje obrácenou Eihwaz.

      • Červen 27, 2013 3:43 pm

        Lidé mají tendence propadat různým představám…

  3. Tomas permalink
    Červen 24, 2013 7:26 pm

    Akce, která i přes brzký odchod většiny stála za to. Příprava v hospodě před obřadem neměla absolutně chybu 🙂 ! Takže díky moc všem za účast. A speciální díky Šárce za slova podpory skrze obřad a také dík Ásathorovi,za počasí!

    • Myslič permalink
      Červen 25, 2013 12:23 pm

      Ohledně oné „přípravy v hospodě“ je třeba podotknout, že někteří účastníci se připravovali v oné příjemné restauraci s milou obsluhou už od jedenácti hodin dopoledne a to velmi fortelně 😀

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: